34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival | 25.-29.10. 2018.

Mario Lažinja: “U muzici ne smeju postojati granice”

LAN Trio udružuje tri iskusne ličnosti evropske džez scene. Mario Lažinja (klavir, Portugalija) najpoznatiji je po dugogodišnjem partnerstvu sa Marijom Žoao, Džulijan Argeljes (saksofoni, Velika Britanija) bio je član legendarnog orkestra Loose Tubes, a Helge Andreas Norbaken (udaraljke, Norveška) sarađivao je sa Mari Boin, Jonom Balkeom, Kari Bremnes i Džonom Haselom, između ostalih. Ovaj kolektiv spaja njihove različite emocije – toplinu Lažinjinog pijanizma (koji je i glavni autor), energiju Norbakena, kao i lirizam i engleski romantizam Argeljesa.

U okviru 34. Beogradskog džez festivala nastupiće 25. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Portugala i Instituta Kamoeša ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

Kako je nastao LAN Trio?

Mario Lažinja: Već dugo sarađujem sa Džulijanom Argeljesom, svirao je na nekoliko mojih albuma, a i ja sam na dva njegova. Osećamo veliku povezanost kada je reč o muzici koju obojica stvaramo. Sa Helgeom Norbakenom sam počeo da sviram pre skoro 20 godina, kada i sa Marijom Žoao. Od tada, snimio je samnom i Marijom najmanje šest ploča i sigurno smo odsvirali preko sto kocerata zajedno. Obojica su neverovatni, kreativni i jedinstveni muzičari!

 

Sa kojom umetničkom idejom ste vas trojica započeli saradnju na novom projektu?

Mario Lažinja: Sa idejom da sviramo autorsku muziku, kombinjujući slobodu izraza i strukturu kompozicije, lirizam i snagu… Zapravo, najteže je opisati muziku rečima.

 

Jedan ste od najpoznatijih džez muzičara u Portugalu. Koliko je teško održati svežinu i inovativnost u savremenom džezu?

Mario Lažinja: Veoma je teško, ali mislim da se održava time što umetnik ostaje radoznao za svet oko sebe. Takođe, mora biti autentičan u onome što radi. To su preduslovi da rezultat bude (ili pak ne) svež i pravi.

 

Kako vidite savremenu evropsku džez scenu?

Mario Lažinja: Ja sam jedan od, nadam se, mnogih koji misle da je džez muzika postala zaista univerzalna. Možete pronaći izuzetne i inovativne muzičare širom sveta. To je veoma dobar znak.

 

Ovo nije Vaše prvo gostovanje u Beogradu, ali ćete prvi put nastupiti na Beogradskom džez festivalu. Šta očekujete od predstojećeg koncerta?

Mario Lažinja: Muzika LAN trija poseduje energiju, jak ritam i melodičnost koje ljudi brzo osete i prigrle. Biće mi jako drago ako se to desi i na Beogradskom džez festivalu!

 

Ovogodišnji slogan Beogradskog džez festivala je “Bez granica”. Kako gledate na granice u savremenom džezu?

Mario Lažinja: U potpunosti se slažem sa porukom vašeg slogana. U muzici ne smeju postojati granice. U isto vreme, sloboda izbora svakog od nas da sluša ono što mu se sviđa je neophodna.

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: MNOGO RAZLOGA ZA SLAVLJE!

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“!

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje! Sama činjenica da je jedna međunarodna muzička manifestacija opstala pred očima najšire javnosti skoro pet decenija, uspešno pronašavši novi identitet u 21. veku, predstavlja razlog za radost cele kulturne zajednice u našoj zemlji, svih ljubitelja muzike, a posebno džez muzičara!

Ako tome dodamo međunarodni ugled, koji je pažljivo odabranim programom godinama građen, te podršku u afirmaciji koju Beogradski džez festival neprestano pruža domaćim umetnicima – jasno je da je ovo godina u kojoj ne slavimo samo jubilej festivala, već i sam džez na našim prostorima.

Zato ove godine Beogradski džez festival poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ćemo biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF.

U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte – naša misija jeste da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetničke muzike učinimo dostupnim svima u našoj sredini.

Vidi dalje