34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival | 25.-29.10. 2018.

NOVI ALBUM UROŠA SPASOJEVIĆA NAKON PREMIJERE NA 34. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU

Nakon premijere u okviru programa „Serbian showcase“ na završnoj večeri 34. Beogradskog džez festivala, novi album valjevskog basiste i kompozitora Uroša Spasojevića „V“ objavljen je za norveški AMP Music & Records.

U dosadašnjoj karijeri Spasojević je objavio pet albuma, a promociju albuma “Story on bass” (2015) i “Third View” (2016) preuzela je, na svoju inicijativu, ugledna američka produkcija AbstractLogix. Za potrebe novog, petog albuma otputovao je u Norvešku, snimivši ga u duu sa valjevskim pijanistom Bojanom Marjanovićem, u studiju Rainbow Studio AS čuvenog Jana Erika Kongshauga, koji stoji iza najvažnijih albuma kuće ECM. Kao u slovu, simbolu po kome je i dobio naziv, ovaj konceptualni projekat pronalazi tačku u kojoj se spajaju dve nezavisne linije. Potraga za tim stecištem samo je početak putovanja kroz očaravajuću, iskrenu muziku mladog srpskog dua.

„Muzika na albumu ima atmosferu muzike za film, film koji nikada neće biti snimljen, i inspirisana je muzikom norveškog pijaniste i kompozitora Ketila Bjornstada. Cilj je bio da naš neobičan duo bas gitare i klavira stvori osećaj tenzije između kontrasta i komplementarnosti dva instrumenta, kao i da album bude konceptualan, pa smo strogo vodili računa o svim detaljima, posebno obraćajući pažnju na elemente simobolizma.“, ističe Spasojević.

Ono što se isprva doživljava kao izraz suprotnosti postepeno se objedinjuje u nešto sveže i zanosno. Zajedno, Uroš i Bojan ucrtavaju stazu u iskustveni horizont slušaoca, brišući liminalne granice na kojima se prošlost završava i budućnost počinje. Njihovi dijalozi definisani su dekonstruktivnim tretmanom, ulogama i ekspresivnim mogućnostima postojećeg instrumentalnog sastava. Pokoravajući se melodijskoj funkciji električnog basa, klavirski segmenti istražuju raznovrsne teksturalne modele bliske savremenoj klasičnoj muzici. U većini komada, boje i tonovi basa prepliću se sa pažljivo komponovanim materijalom, na taj način stvarajući nedeljiv entitet.

Nastup na 34. Beogradskom džez festivalu Spasojević ocenjuje kao vrlo uspešan: „Sa zadovoljstvom mogu reći da su posetioci Beogradskog džez festivala imali ekskluzivnu priliku da prisustvuju jednoj svetskoj premijeri. Smatram da sam uspeo da na pravi način promovišem svoju autorsku muziku domaćoj publici i stručnoj javnosti. Velika je čast imati priliku da na tako značajnoj manifestaciji predstavite svoj višegodišnji autorski rad. Specifičnost moje autorske muzike je bila još uočljivija imajući u vidu različitost izvođača koji su nastupali na ovogodišnjem srpskom showcase-u. Upravo su strani novinari izrazili veliko zadovoljstvo što su imali priliku da upoznaju muziku vrlo različitih srpskih džez muzičara i autora, pa su nastupi mojih srpskih kolega i moj bili znatno propraćeni i dobro ocenjeni u poljskim, španskim, francuskim, engleskim, američkim, slovačkim medjima koji se bave džez muzikom.“

Uroš Spasojević je u celosti komponovao album „V“ posvećen ideji da bas gitara može biti vodeći melodijski solo instrument sposoban za održivu polifoniju sa elementima improvizacione logike. Istančanim ukusom i elegantnim izrazom, kao autor stremi jednostavnosti, iskrenosti i originalnosti. Bojan Marjanović je pijanista višestrukih sposobnosti i interesovanja, koja obuhvataju širok dijapazon od klasične muzike do improvizacione muzike i savremenog džeza. Iako klasično obrazovan muzičar u osnovni, on uspeva da pretvori svoj svestrani muzički identitet i radoznalost u istraživanje muzike koje je oslobođeno stilskih okvira. Ovo je njihov prvi zajednički album u kojem nastupaju kao duo.

ALBUM „V“:

http://www.ampmusicrecords.com/releases-1/4wmk3xf5wo3due7jszps5vkuiksr6m

https://urosspasojevic.com/

https://open.spotify.com/album/3sPNC4AJx7y4QvYMOJzl7g?fbclid=IwAR2F22EMrPG4QBac6wQEmYCANbeFU6_VdGODW-C9LBhP5TeL_SZQpN80DEY

https://www.deezer.com/us/album/78371192

RECENZIJA ALBUMA U „ALL ABOUT JAZZ“:

https://www.allaboutjazz.com/v-uros-spasojevic-amp-music-and-records-review-by-mark-sullivan.php

 

REKLI SU O MUZICI UROŠA SPASOJEVIĆA: 

”Uros is proving himself to be a skilled improviser and writer. It is clear that his music is reflective, searching, and honest.” Abstractlogix stuff

http://www.abstractlogix.com/uros-spasojevic-project-third-view/

 

“ …Regardless of the story being told throughout Story on Bass, Spasojevic is able to sing melodies through his instrument like very few bass players can. Whether he is on his own, or using drums and piano to cover rhythm and harmony, Spasojevic’s sense of melody is stunning.” Abstractlogix stuff

http://www.abstractlogix.com/uros-spasojevic-projects-story-bass/

 

“… it is Spasojevic’s solo forays that give evidence to something quite different. His melodies are deep and moving and he obtains unique sounds through the use of many special effects mustered from his strings.” Walter Kolosky

https://urosspasojevic.com/bass_mission/

 

“Spasojevic has a distinctive voice on the electric bass, worthy of a brighter spotlight than he has received so far.” Mark Sullivan

https://www.allaboutjazz.com/v-uros-spasojevic-amp-music-and-records-review-by-mark-sullivan.php

 

********

http://urosspasojevic.com/

https://www.facebook.com/UrosSpasojevicMusic/

https://www.youtube.com/channel/UC0G9WOViijO7jT9Pl7MQddg

https://soundcloud.com/uros-spasojevic-project

https://musicians.allaboutjazz.com/urosspasojevic

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: MNOGO RAZLOGA ZA SLAVLJE!

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“!

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje! Sama činjenica da je jedna međunarodna muzička manifestacija opstala pred očima najšire javnosti skoro pet decenija, uspešno pronašavši novi identitet u 21. veku, predstavlja razlog za radost cele kulturne zajednice u našoj zemlji, svih ljubitelja muzike, a posebno džez muzičara!

Ako tome dodamo međunarodni ugled, koji je pažljivo odabranim programom godinama građen, te podršku u afirmaciji koju Beogradski džez festival neprestano pruža domaćim umetnicima – jasno je da je ovo godina u kojoj ne slavimo samo jubilej festivala, već i sam džez na našim prostorima.

Zato ove godine Beogradski džez festival poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ćemo biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF.

U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte – naša misija jeste da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetničke muzike učinimo dostupnim svima u našoj sredini.

Vidi dalje