34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival

34. Beogradski jazz festival | 25.-29.10. 2018.

VELIKA KUBANSKA ZVEZDA NA 34. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU: ČUČO VALDES

Čučo Valdes (Chucho Valdés), najveća zvezda afro-kuban džeza, dolazi da podigne publiku na noge u nedelju, 28. oktobra na 34. Beogradskom džez festivalu!

Svi ljubitelji kubanske muzike i vrhunskog latin-džeza u našoj zemlji sa oduševljenjem će dočekati gostovanje legendarnog Čuča Valdesa i njegovog Jazz Batá trija.

Chucho Valdes

Šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici, pijanista i kompozitor Čučo Valdes ključna je figura u istoriji afro-kuban džeza. Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava Irakere. Na Beogradski džez festival se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio našu publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Hesus Čučo Valdes dolazi iz porodice koja ima dugu muzičku tradiciju. Njegov otac Bebo bio je centralna ličnost kubanske muzičke scene sredinom prošlog veka, kao pijanista i aranžer u Tropicana Clubu, i lider orkestra Sabor de Cuba, sve do odlaska iz zemlje posle revolucije 1960. godine. Nastavljajući očevo delo, Čučo je sa Orquesta Cubana de Música Moderna, pa potom i sa Irakere, ponudio do tada najbolje džez čitanje kubanske muzike, koje je postalo standard za sve kasnije autore. Posebno je uzbudljivo bilo njegovo otkrivanje afričkih korena tamošnjih muzičkih žanrova i spajanje sa smelom džez improvizacijom. Od tog trenutka kubanski doprinos džezu počinje da se tretira kao umetnički bitan, pa čak i revolucionaran.

Novi trio Čuča Valdesa predstavlja nam novi život projekta Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik. Univerzalna muzika za sva vremena, koja nadilazi žanrove!

Koncert Čučo Valdes Jazz Batá trija u okviru 34. Beogradskog džez festivala biće održan u Kombank dvorani (Dom sindikata), u nedelju 28. oktobra 2018. godine.

35. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: MNOGO RAZLOGA ZA SLAVLJE!

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „Džez svetkovina / Jazz Celebration“!

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje! Sama činjenica da je jedna međunarodna muzička manifestacija opstala pred očima najšire javnosti skoro pet decenija, uspešno pronašavši novi identitet u 21. veku, predstavlja razlog za radost cele kulturne zajednice u našoj zemlji, svih ljubitelja muzike, a posebno džez muzičara!

Ako tome dodamo međunarodni ugled, koji je pažljivo odabranim programom godinama građen, te podršku u afirmaciji koju Beogradski džez festival neprestano pruža domaćim umetnicima – jasno je da je ovo godina u kojoj ne slavimo samo jubilej festivala, već i sam džez na našim prostorima.

Zato ove godine Beogradski džez festival poklanja publici više nego obično: umesto 5, trajaće 6 dana, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa, kao i sa mnoštvom džez sadržaja koji su planirani do oktobarske džez svetkovine. Pored festivalskog doma, Doma omladine Beograda, ponovo ćemo biti i u Kombank dvorani, u kojoj su održani brojni koncerti za pamćenje tokom duge istorije BDŽF.

U programu ćemo imati velikane džeza i mlade snage na sceni, umetnike koji su trasirali pravce u ovoj muzici i one koji danas istražuju nove puteve žanra, izvođače koje naša publika veoma dobro poznaje, ali i one koje tek treba da otkrije, iz zemlje i inostranstva. Koncept festivala ostaje dinamičan i otvoren, privlačan mlađim i starijim poznavaocima džeza, ali i zanimljiv ljubiteljima muzike uopšte – naša misija jeste da se tokom trajanja festivala o tokovima savremenog džeza upozna i onaj deo javnosti koji ga prati povremeno, te da slušanje vrhunske umetničke muzike učinimo dostupnim svima u našoj sredini.

Vidi dalje